dejong &

Een werkneemster met een tijdelijk contract meldt zich ziek. Ze geeft aan dat ze situationeel ziek is en daarom niet meer komt werken. Haar baas nodigt haar uit voor een gesprek en geeft aan tot dat gesprek geen loon te betalen. Het gesprek loopt vast, mevrouw blijft thuis zonder loon en het contract loopt af. Dan vordert mevrouw achterstallig salaris over de periode waarin ze thuis bleef. 

Volgens de wet hoeft een werkgever geen loon te betalen voor de tijd dat de werknemer de bedongen arbeid niet heeft verricht. Dat is alleen anders als het niet werken een oorzaak heeft die in redelijkheid voor rekening van de werkgever komt.

De rechter stelt in dit geval de werkgever in het gelijk. Werkneemster geeft aan dat ze zich vanwege een verstoorde arbeidsverhouding niet meer in staat achtte om te gaan werken bij de werkgever. Voor thuis blijven met behoud van salaris is meer nodig.  Werkneemster moet stellen en bewijzen dat de arbeidsomstandigheden, door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever behoren te komen, dusdanig waren dat, met het oog op de (dreiging van) psychische en lichamelijke klachten, van haar redelijkerwijs niet kon worden gevergd dat zij haar werkzaamheden zou verrichten. Dat had ze bijvoorbeeld kunnen doen met een medische verklaring van haar huisarts.

Let op:Bij een verstoorde arbeidsverhouding kan een werknemer niet zomaar thuisblijven met behoud van salaris.

View Site in Mobile | Classic
Share by: