Ouders kunnen aan hun kinderen bedragen schenken zonder ze uit te betalen. Ze blijven deze bedragen dus schuldig aan hun kinderen. Het vermogen van de ouders daalt, dat van de kinderen stijgt. Toch blijft de beschikkingsmacht bij de ouders. We spreken van een papieren schenking. Zo’n schenking door schuldigerkenning dient namelijk schriftelijk te worden vastgelegd. Vaak zijn de schuldig erkende bedragen zo berekend dat schenkbelasting wordt bespaard. En als de papieren schenking goed wordt uitgevoerd, betalen de kinderen bij overlijden van de ouders geen erfbelasting over het geschonken vermogen.
Een goede vormgeving en uitvoering van een papieren schenking is van cruciaal belang. Zo niet, dan loopt de estate planning mis. Dit is in een recente rechterlijke uitspraak weer eens bevestigd.
Een belangrijke eis is, dat over de schuldig erkende bedragen een rente van 6 procent wordt berekend, die ook jaarlijks daadwerkelijk aan de kinderen wordt betaald. Als op het moment van overlijden niet alle rente daadwerkelijk is betaald, komt alsnog erfbelasting om de hoek kijken. Voor lopende rente ten tijde van het overlijden geldt overigens een bijzondere regeling.
Tip:Wilt u nog gebruik maken van de jaarlijkse vrijstellingen en in het kader van estate planning schenkingen doen aan uw kinderen? Maar wilt u wel over uw geld blijven beschikken? Doe dan een papieren schenking. Zorg wel dat deze correct wordt vastgelegd en uitgevoerd.