dejong &

Een ondernemer laat een woning bouwen met op het dak niet-geïntegreerde zonnepanelen. De ondernemer is voor de exploitatie van de zonnepanelen BTW-ondernemer. Hij brengt de volledige BTW op de bouwkosten en de zonnepanelen in aftrek. De Belastingdienst weigert aftrek van de BTW op de bouwkosten. De rechter moet beslissen.

Nu de zonnepanelen op het dak zijn aangebracht en niet zijn geïntegreerd, is de rechtbank van oordeel dat ze relatief eenvoudig zijn te demonteren en te verplaatsen. Dan zijn ze geen bestanddelen van de woning, maar roerende, zelfstandige goederen.

Een deel van het dak staat echter niet alleen ten dienste van de nuttige ruimtes in de woning, maar wordt ook gebruikt voor de ondersteuning van de zonnepanelen en heeft dus een zakelijke functie gekregen. De omvang van het privé- en zakelijk gebruik van de woning wordt berekend aan de hand van de oppervlaktes van de nuttige ruimtes van de woning. Het deel van het dak onder de zonnepanelen heeft een extra functie verkregen en wordt daarom aangemerkt als extra nuttige ruimte.

Het sommetje wordt: vloeroppervlak woning (72 m2) plus oppervlak zonnepanelen (19,7 m2) = 91,7 m2. Zakelijk gebruik van de woning: 19,7 m2 / 91,7 m2 = 21,5%.  Daarom laat de rechter 21,5% van de BTW op de bouwkosten in aftrek toe.

De rechter ziet bovendien aanleiding om de Belastingdienst te veroordelen in de proceskosten.

Tip:Het aanbrengen van zonnepanelen kan u een aardige besparing op de bouwkosten van uw woning opleveren.

View Site in Mobile | Classic
Share by: