dejong &

Een vader schenkt aan zijn zoon een aandeel in een vastgoed-BV. Deze BV neemt deel in de exploitatie en ontwikkeling van vastgoed, onder meer winkelcentra, kantoorgebouwen en bedrijfshallen. De schenkbelasting kent een forse vrijstelling voor ondernemingsvermogen in het kader van bedrijfsopvolging. De vraag is of hier sprake is van ondernemingsvermogen. De Belastingdienst vindt van niet.

De rechtbank denkt daar anders over. De activiteiten van de BV zijn niet enkel verricht met het oog op de verkoop en verhuur. Ze zijn omvangrijker dan bij vermogensbeheer gebruikelijk is en zijn gericht op het behalen van een hoger rendement. Bovendien loopt de BV een groter risico.

In beroep oordeelt ook het gerechtshof dat sprake is van meer dan normaal vermogensbeheer. Er wordt meer arbeid verricht en er is meer rendement. Het betreft een grote vastgoedportefeuille (WOZ-waarde € 7.318.800), waarin regelmatig ontwikkelingsactiviteiten plaatsvinden met voortdurende inschakeling van professionele deskundigen, zoals juristen en makelaars, onder actief toezicht van de directie van de BV. Het gemiddeld behaalde directe rendement van de BV is 9,3% per jaar, terwijl het gemiddelde rendement in Nederland van beleggingen in winkels en kantoren slechts 6,4% is.

Tip:De bedrijfsopvolgingsfaciliteit biedt een forse besparing van schenk- en  erfbelasting. Deze geldt ook bij een vastgoed-BV die een onderneming drijft. U dient dan onder meer aannemelijk te maken dat sprake is van meer arbeid en meer rendement dan bij vermogensbeheer.

View Site in Mobile | Classic
Share by: